25/04/14

raatteenPorttiKunniak

Made in Kainuu -kunniakirjan vastaanottivat yrittäjät Sami Pihlajamaa ja Pirjo Kähkönen sekä Suomussalmen kunnan elinkeinoasiamies Hannu Leinonen. Kuva: Ella Karttimo

Suomussalmelle Made in Kainuu -tunnustus sotahistorian vaalimisesta

Tänään perjantaina avataan uudistunut Raatteen Portin museo. Suomussalmen kunta haluaa vaalia sotahistorian muistoja muun muassa pitämällä sotatantereet, museot ja muistomerkit mielenkiintoisina käyntikohteina. Raatteen Portin uudistus on tehty yhteistyössä Suomussalmen kunnan sekä Raatteen Portti Oy:n yrittäjien Pirjo Kähkösen ja Sami Pihlajamaan kanssa.

Kunnan omistamaa kiinteistöä laajennettiin noin 200 neliömetriä, joten esille mahtuu lisää sota-ajasta kertovaa esineistöä. Lisäksi rakennettiin uusi näyttelykatos ja lämmintä varastotilaa.

Uudistuksen yhteydessä yli 20 vuotta vanha alkuperäinen näyttely uudistettiin ja muutettiin tekniikalta nykyaikaiseksi. Tekniikka mahdollistaa entistä monipuolisemman ja havainnollisemman näyttelyn. Myös näyttelyn dokumenttifilmi vaihdettiin tuoreempaan. Uuden dokumenttielokuvan on käsikirjoittanut Pekka Lehtosaari. Niin ikään sodanaikaista raskasta kalustoa, kuten panssarivaunuja, tuodaan enemmän esille.

Vuosittain 30 000 kävijää

Suomussalmen merkittävimmät talvisotataistelut käytiin 30.11.1939-10.1.1940. Raatteen ratkaisutaistelut sodittiin 5.-10. tammikuuta. Ne estivät neuvostojoukkojen läpimurron länteen. Suomen nykyrajojen sisäpuolella ei ole muita Raatteen veroisia merkittäviä talvisodan taistelupaikkoja.

Historiallisen yleissivistyksen ylläpidon lisäksi museolla on suuri merkitys Suomussalmen ja koko maakunnan matkailulle. Raatteen Portissa vierailee vuosittain noin 30 000 kävijää.

Historialla ja tarinoilla on erittäin suuri merkitys matkailumarkkinoinnissa. Raatteesta kerrotaan edelleen vuosittain uusia tarinoita. Myös tutkimuksia ja uusia kirjoja julkaistaan vuosittain.

Määrätietoista kehitystä

Museon näyttely kertoo talvisodan taisteluista alueella ja Raatteen erityispiirteistä säästä sotasaaliiseen. Tärkeässä osassa ovat myös kuvailut arjesta ennen talvisotaa, evakkoon lähdöstä sekä sodan jälkeisistä olosuhteista.

Suomussalmen kunta on jo aikaisemmin kehittänyt Raatteen aluetta. Raatteen Portti avattiin vuonna 1992 näyttely- ja ravintolatiloineen. Vuonna 1999 toteutettiin multimediahuone ja -esitys. Vuonna 2003 museon viereen valmistui 4 hehtaarin Talvisodan Monumentti, joka koostuu 18 000 kiven kentästä ja keskusmuistomerkistä.

Tutustu Raatteen Porttiin

 01/08/14

4.-5.9. Made in Kainuu -elinkeinotapahtuma

Made in Kainuu -elinkeinoelämän tapahtuma järjestetään 4.–5. syyskuuta Wanhassa Satamassa... Lue lisää >>

23/07/14

Kaunis Oulujärvi kutsuu

Kauniit kesäpäivät ovat mitä mainioin hetki käydä ihastelemassa Kainuun merta eli... Lue lisää >>

15/07/14

Pessimismiä Puolangan tapaan

Puolangan Pessimistit ihastuttavat negatiivisuudellaan. Kainuu Helsingissä -tapahtumassa... Lue lisää >>
Uutisarkisto